Skip Ribbon Commands
Skip to main content

/ltd/Slider_images/5.jpg/ltd/Slider_images/1.png/ltd/Slider_images/4.jpg/ltd/Slider_images/2.png/ltd/Slider_images/3.png

JPD TERUSKAN OPERASI PENGUATKUASAAN KESELAMATAN JALAN RAYA

truck.jpg

Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) dalam usahanya bagi meningkatkan lagi keselamatan dan kesejahteraan para pengguna jalan raya, meneruskan operasi penguatkuasaan peraturan dan undang-undang lalu lintas jalan raya dengan melaksanakan rondaan-rondaan, pemantauan dan penahanan pemandu-pemandu kenderaan persendirian, kenderaan pengangkutan awam, kenderaan barangan, dan kenderaan berat. Operasi tersebut dikendalikan secara bersepadu dengan Jabatan Siasatan dan Kawalan Lalu Lintas (JSKLL), Pasukan polis Diraja Brunei (PPDB).

Setakat bulan Januari 2020 sahaja, sejumlah 145 kompaun telah dikeluarkan keatas 99 pemandu. 100 kompaun kesalahan dikenakan keatas 66 pemandu kenderaan berat dan komersil; dan 45 kompaun keatas 33 pemandu kenderaan persendirian. Berikut adalah jenis-jenis kesalahan yang dilakukan:

MESYUARAT DUA HALA ANTARA JABATAN PENGANGKUTAN DARAT (JPD) NEGARA BRUNEI DARUSSALAM DENGAN JABATAN PENGANGKUTAN JALAN (JPJ) MALAYSIA

JPJ malayasia.jpg

Bandar Seri Begawan, 05 Februari 2020 – Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) pada petang ini mengadakan mesyuarat dua hala bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia.  Mesyuarat diadakan di Bilik Mesyuarat SiKAP, Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Darat Gadong.

Mesyuarat dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Yang Mulia Haji Rozaly bin Haji Saidon, Pengarah JPD, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, selaku Pengerusi Bersama Mesyuarat dan diikuti dengan ucapan oleh Yang Berbahagia Dato' Sri Shaharuddin bin Khalid, Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan, Malaysia, selaku Ketua delegasi dari Malaysia.

JPD AMBIL TINDAKAN TERHADAP 7 PEMANDU KENDERAAN KENDERAAN TERLIBAT DI DALAM “LUMBA HARAM”

PR_1 1040120.jpg

PR_2 1040120.jpg

Susulan serbuan terhadap satu kegiatan lumba haram bertempat di kawasan lapang Kompleks Dewan Kemasyarakatan Daerah Tutong pada malam hari Ahad, 26 Januari 2020, Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) telah mengambil tindakan terhadap tujuh (7) orang pemandu kenderaan bermotor yang terlibat dalam kegiatan perlumbaan haram berkenaan. 

JPD telah mengarahkan pemilik-pemilik kenderaan yang terbabit untuk membawa kenderaan mereka ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan, Ibu Pejabat JPD Gadong untuk pemeriksaan lanjut


PENUTUPAN PERKHIDMATAN KAUNTER JABATAN PENGANGKUTAN DARAT (JPD) SEBELAH PETANG, 31 DISEMBER 2019

PR.JPG

Sukacita dimaklumkan bahawa SEMUA perkhidmatan kaunter Pembayaran JPD Hanya akan  Dibuka di Sebelah sahaja , PADA Hari SELASA, 31 Desember 2019 Dan akan Ditutup PADA Sebelah petangnya . Penutupan tersebut adalah penutupan Penutupan Akhir Tahun Kewangan Bank 2019 .       

 


Baharui Lesen Kenderaan dan Lesen Memandu Melalui Online

 

banner bax.jpgSafeSmart.PNG

  Forms.jpg

PT.jpg